Volgend huis kopen
Hoeveel kan ik lenen?

Volgend huis kopen

Je bent van plan je volgende woning te kopen. Een beetje spannend, maar vooral heel leuk! Een volgende woning kopen roept natuurlijk vragen op: kan ik de volgende woning wel kopen? Hoeveel kan ik lenen? Nieuwe maandlasten, hypotheekvormen, restschuld, overwaarde, overbruggingshypotheek en dubbele hypotheek lasten… Geen zorgen, we gaan je helpen de juiste keuze te maken.

Waar moet ik mee beginnen?

Begin met het in kaart brengen van je wensen. Beantwoord de volgende vragen:

  • Is het haalbaar om die andere woning te kopen?
  • Wat wordt mijn nieuwe maandlast?
  • Hoe zit het met al die hypotheekvormen?
  • Heb ik een verwachte restschuld?
  • Hoe zit het met mijn overwaarde?
  • Kan ik een overbruggingshypotheek krijgen?
  • Kan ik dubbele hypotheeklasten betalen?
  • Zal ik nu al kopen of wachten tot eerst mijn eigen woning verkocht is?
  • Kan ik de huidige hypotheekrente meenemen en is dat wel slim?

En tot slot: hoeveel ik kan lenen?

Overgangsrecht, overwaarde of een restschuld?

Wat betekent het overgangsrecht voor jouw situatie? En wat zijn de mogelijkheden met je overwaarde? Welke opties heb je met een eventuele restschuld? We lichten deze vragen voor je toe op deze pagina. Mocht je graag inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie, stuur dan even appje.

Ik wil meer weten over het overgangsrecht

Er zijn veel hypotheekvormen geweest: aflossingsvrij, banksparen, beleggen, verzekeren, je kon het zo gek niet bedenken of het was mogelijk. Vanaf 31 december 2012 is de wetgeving omtrent hypotheken drastisch verandert. Koop je na die tijd een woning kan je alleen nog kiezen uit een annuïteiten hypotheek en een lineaire hypotheek

Maar had jij voor 2013 al een hypotheek? Dan heb je meer opties en kun je gebruik maken van het ‘overgangsrecht’. Het overgangsrecht is het recht op het meenemen van jouw oude hypotheekvorm. Of dit verstandig is verschilt per situatie. Dat gaan we samen bekijken tijdens een oriëntatiegesprek.

Ik realiseer overwaarde op mijn woning

Verwacht je winst te maken bij het verkopen van je huis? Of heb je je eigen woning al met winst verkocht? Dan realiseer je ‘overwaarde’. Deze kun je gebruiken bij de koop van je volgende woning. Je verlaagt hiermee de hypotheekschuld én maandlast.

Is je woning nog niet verkocht? Maar wordt er overwaarde verwacht? Dan kun je de verwachte overwaarde ‘voor laten schieten’ middels een overbruggingshypotheek. Met een overbruggingshypotheek krijg je de overwaarde voorgeschoten door de geldverstrekker. Deze overbruggingshypotheek betaal je terug zodra je je oude woning hebt verkocht.

Ik heb een restschuld

Is de opbrengst van je eigen verkochte woning lager dan de uitstaande hypotheekschuld? Dan heb je met een restschuld te maken. Bij een restschuld gaan we samen kijken hoe we de restschuld het best kunnen financieren. Er zijn een aantal opties, zoals het meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Tijdens het oriëntatiegesprek bespreken we opties die bij jouw situatie aansluiten.

Hoe weet ik zeker dat ik niets over het hoofd zie?

Sommige vragen zijn eenvoudig te beantwoorden, andere wat vergen wat meer tijd en expertise. Maar onthoud het volgende: verrassingen liggen op de loer. Soms positief, soms negatief.

Als je verrassingen wilt voorkomen en wilt weten waar je aan toe bent, betrek dan in het begin van het traject een expert. Laat hem/haar over je schouder mee kijken zodat je beter onderbouwde beslissingen neemt.

We helpen je graag bij het samenstellingen van jouw ideale hypotheek. Een eerste oriëntatiegesprek bij één hypotheken is altijd gratis. Bekijk de ervaringen van andere op Google. Stuur ons een berichtje voor het maken van een afspraak.