Hypotheek oversluiten

Lagere maandlasten, wie wil dat nou niet? Veel huiseigenaren overwegen hun hypotheek over te sluiten. Wist je dan bijna de helft van de mensen met een hypotheek voordeliger uit kan zijn door over te sluiten? De hypotheekrentes zijn namelijk historisch laag. Je hypotheek oversluiten kost geld, maar deze verdient zichzelf vaak snel weer terug. Er komt wel het een en ander kijken bij het oversluiten van je hypotheek.

Wij hebben dit voor je uitgezocht en zullen je hieronder meenemen in ons stappenplan en wat wel en niet verstandig is. 

Stap 1: waarom je hypotheek oversluiten?

De kans is groot dat je momenteel een hogere rente betaalt dan de actuele marktrente. De rente zijn namelijk historisch laag. Door je hypotheek voor het einde van je rentevaste periode over te sluiten naar een andere geldverstrekker of door je actuele rentecontract tussentijds aan te passen bij je huidige hypotheekverstrekker, profiteer je direct iedere maand van een lagere maandlast.

Stap 2: Heeft het oversluiten wel zin?

Het kan zo zijn dat je huidige hypotheekvorm niet meer bij je past. Er is namelijk veel veranderd de afgelopen jaren als het gaat om de fiscale behandeling van oude hypotheekvormen zoals spaar en beleggingshypotheken. Ook kan het zo zijn dat je momenteel een groot gedeelte van je hypotheek aflossingsvrij hebt. Wij kijken met je mee wat in jouw situatie handig en verstandig is.

Door over te sluiten zou je misschien zelfs meer kunnen gaan aflossen.

Stap 3: De boeterente en eventuele kosten

Wanneer je een hypotheek oversluit krijg je vaak te maken met boeterente welke betaalt moet worden aan de huidige geldverstrekker. Je hebt namelijk een rentecontract met ze afgesloten en deze wordt verbroken bij het oversluiten van de hypotheek. Dit kost de geldverstrekker geld, want ze lopen rente-inkomsten mis. Deze misgelopen inkomsten willen ze gecompenseerd hebben middels de zogenaamde boeterente. Er is geen sprake van boeterente als je de hypotheek wilt oversluiten aan het einde van je rentevastperiode. Daarnaast moet je rekening houden met overige kosten zoals:

  • Notariskosten voor een nieuwe hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Advies en afsluitkosten
  • Kosten van de Nationale Hypotheek Garantie

Maar wist je dat er niet altijd getaxeerd hoeft te worden? Sommige geldverstrekkers werken ook met de WOZ waarde of een modelmatige taxatie. Uiteraard kunnen wij je hier meer over vertellen.

De boeterente en overige kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. Vaak kun je deze overige kosten en boeterente meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Wanneer je de boeterente en kosten mee wilt financieren is de rente over deze lening niet aftrekbaar. Natuurlijk moet de waarde van je woning voldoende zijn om dit mogelijk te maken.

Stap 4: Vrijblijvend oriëntatie gesprek

Wil je weten of oversluiten voor jou loont? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Samen met jou kijken we naar bovenstaande stappen en maken we een analyse of het oversluiten daadwerkelijk loont. Wij vinden een eerlijke vergelijking namelijk erg belangrijk. Daarbij bespreken we eventuele fiscale gevolgen en vergelijken we de nieuwe maandlasten met de huidige. Ook berekenen we de terugverdientijd van de boeterente en kosten. Wanneer je overtuigd bent zullen we een adviesgesprek inplannen waarbij we het oversluiten daadwerkelijk in gang gaan zetten.