De sector van hypotheken en verzekeringen is voortdurend in verandering. We brengen je op deze pagina graag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Je leest over één hypotheken, over het lenen aan eigen kinderen en het energiezuiniger maken van een je woning.  

1. Alweer 1 jaar in Heeswijk-Dinther

Op 14 mei is het alweer één jaar geleden dat we onze vestiging in Heeswijk-Dinther openden. Een prachtige dag die we als de dag van gisteren kunnen herinneren. Het jaar is voorbijgevlogen. We zijn trots op de stappen die we hebben gezet met vele blije klant verhalen en een steeds breder aanbod in verzekeringen. Bedankt voor jullie vertrouwen allemaal!

Hieronder vind je nog een kleine terugblik op de opening van vorig jaar.

2. Fiscaal minder aantrekkelijk: lenen aan eigen kinderen

Het einde van de jubelton
Vroeger konden ouders onder specifieke voorwaarden een groot bedrag schenken aan hun kind om een huis te financieren of te renoveren, zonder dat het kind daar schenkingsbelasting over hoefde te betalen. Deze regeling stond bekend als de “Jubelton”. Helaas is dit fiscale voordeel nu niet meer beschikbaar.

Maar wat mag er dan nog wel?
Je mag als particulier nog steeds geld aan iemand lenen om een woning te kopen of te verbouwen. Dat kan met dezelfde zekerheden als een bank die heeft door de lening te verstrekken als hypotheek. De familielening kan aantrekkelijk zijn doordat bijvoorbeeld de rente op een gunstiger niveau wordt afgesproken. Maar let wel op, als de renten veel gunstiger is dan bij de bank, dan kan de fiscus het verschil aanmerken als een schenking. Hierover moet de lener dan weer extra belasting betalen.

Het is dus minder aantrekkelijk om aan je eigen kinderen te lenen. Maar als je netjes binnen de grenzen van de nieuwe regeling blijft zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden om je kinderen op weg te helpen.

Wijziging in Box 3
Sinds dit jaar zijn er nieuwe fiscale regels voor degene die geld uitleent. Deze nieuwe regels houden in dat al het vermogen dat geen spaargeld is, door de belastingdienst wordt gezien als belegging. Daarover rekent de belastingdienst met een fictief rendement van 6,17%. Verstrek je als ouders dus een lening van bijvoorbeeld € 350.000, (met een gunstige rente van 3,5%), dan rekent de fiscus alsof de ouders 6,17% rendement hebben ontvangen en belasten dit via vermogensbelasting bij de ouders. Let op: de nieuwe regeling geldt ook voor ouders die vóór 1 januari 2023 aan hun kinderen een lening hebben verstrekt.

Wil je meer informatie ontvangen of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

3. Investeer in het energiezuiniger maken van je woning

Het investeren in het energiezuiniger maken van woningen wordt steeds populairder. Of het nu is om de woonlasten te verlagen of de verkoopbaarheid van de woning te verhogen. Lees hier meer over de mogelijkheden van o.a. subsidies in jouw gemeente.

Subsidiemogelijkheden
Er zijn veel subsidiemogelijkheden om je woning te verduurzamen. De regelingen verschillen per gemeente. Wil je weten welke regelingen voor jouw gemeente gelden dan kan je deze snel vinden via de volgende site: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/.

Hoe pakken andere dat aan?
Eigenaren zetten vooral spaargeld in. Van alle huiseigenaren heeft ongeveer 40% het afgelopen jaar “iets” gedaan om de woning energiezuiniger te maken. Bijna 90% gebruikte voor de financiering ook spaargeld.

Financiering gelijk regelen bij het afsluiten van je hypotheek
Bijna twee op de vijf mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten reserveren op dit moment een extra bedrag om de woning te verduurzamen. Banken bieden hiervoor extra mogelijkheden. Dus ben je van plan een nieuwe hypotheek af te sluiten, bespreek dan ook meteen je plannen voor het verduurzamen van jouw woning.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zoals je weet helpen we je graag de situatie te verhelderen zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Contact opnemen kan via info@eenhypotheken.nl of via het telefoonnummer 0412 783 008 (Oss) of 0413 222 401 (Heeswijk-Dinther).