De rente is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat zal voor niemand een verrassing zijn. Maar welke keuzes maken de meeste mensen nu door die veranderingen? En waarom kiezen ze vaak voor deze optie? We zien dat steeds meer mensen kiezen voor een variabele rente of voor 10 jaar vast. We leggen je op deze pagina verder uit waarom dat zo is. En of dat voor jou ook interessant kan zijn.

Wat is een variabele rente?

Bij een variabele rente is jouw hypotheekrente gekoppeld aan de marktrente. Per maand, kwartaal of half jaar wordt jouw rente opnieuw bepaald. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt kan dit voordelig of nadelig voor je uitpakken.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een variabele rente?

Bij een variabele rente is over het algemeen het rentepercentage wat lager dan wanneer je het rentepercentage vastzet. Op die manier kun je de maandlasten van jouw hypotheek wat drukken. Een lagere rente betekent over het algemeen dat je meer kunt lenen. Maar let op: dit brengt dus onzekerheid met zich mee en je kunt niet altijd meer lenen als je kiest voor een variabele rente. Laat je vooral goed informeren.

Waarom zetten mensen steeds vaker de hypotheek voor 10 jaar vast?

Een alternatief voor de variabele rente is het vastzetten van jouw hypotheekrente voor een korte periode. Het rentepercentage is dan iets hoger dan bij een variabele rente, maar de rente is lager dan wanneer je de hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzet. Dit verschilt overigens per geldverstrekker. We vergelijken alle geldverstrekkers om tot een geschikte optie te komen.

Bij een rentevast periode van 10 jaar profiteer je dus van een lagere rente dan bij 20 of 30 jaar vast en heb je meer zekerheid dan bij de variabele rente. Na de rentevast periode krijg je de keuze om de rente te verlengen voor de dan gewenste periode.

Samengevat

Bij een variabele rente en een rentevast periode van 10 jaar is het rentepercentage dus lager dan bij een rentevast periode van bijv. 20 of 30 jaar. Hierdoor zijn je maandlasten lager en kun je in een aantal gevallen meer lenen. Wat in de huidige woningmarkt soms net het verschil kan maken. Maar let wel, laat je goed informeren of dit ook voor jouw van toepassing én verstandig is.

Ben je benieuwd wat er in jouw situatie allemaal mogelijk is? En of een variabele rente, 10 jaar vast of een langere periode vast interessant kan zijn? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak via info@eenhypotheken.nl of via het telefoonnummer 0412 783 008 (Oss) of 0413 222 401 (Heeswijk-Dinther). We helpen je graag op weg naar jouw droomwoning.