De druk op de woningmarkt zorgt ervoor dat verkopers vaak kunnen kiezen uit meerdere kopers. Hierdoor voelen veel kopers zich gedwongen om een bod te doen zonder het voorbehoud dat ze een hypotheek kunnen krijgen, wat grote risico’s met zich mee kan brengen terwijl je dit echt kunt voorkomen.

Voorkeur voor bod zonder voorbehoud

Normaal gesproken doet een koper een bod met voorwaarden zoals een bouwtechnische keuring en de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen binnen bijvoorbeeld vier of zes weken. Als er gebreken zijn of de hypotheek niet rondkomt, kan de koop ontbonden worden.

Verkopers hebben liever kopers zonder voorbehoud, omdat ze dan zekerder zijn van de verkoop. Dit is handig voor verkopers die zelf ook een nieuwe woning willen kopen. Zij willen natuurlijk ook door.

Boete bij niet-afname

Vooral starters bieden vaak meer dan de vraagprijs zonder financieringsvoorbehoud. Dit is risicovol omdat banken mogelijk niet het benodigde bedrag willen lenen. Ook persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen, waardoor de financiering niet doorgaat terwijl de koop al vastligt.

Als de hypotheek niet rondkomt en er is geen financieringsvoorbehoud, moet de koper vaak een boete betalen van 10% van de koopsom. Bij een woning van €375.000 betekent dit een boete van €37.500.

Korte bedenktijd en toch een verstandige aanpak

Bij de aankoop van een woning heb je maar drie dagen bedenktijd, in tegenstelling tot de 14 dagen voor een online aankoop van een wasmachine. Valt er een weekend binnen die drie dagen, dan heb je iets meer tijd.

Om door te kunnen pakken is het verstandig vooraf al je opties scherp een rijtje te hebben. Zo kunnen wij je een indicatie geven van wat je waarschijnlijk kunt lenen in elke situatie. Als alles goed is voorbereid, kunnen we daarna ook de hypotheek binnen de bedenktijd rond krijgen.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt..

.. als je vooraf goed overlegt. Ook voor starters zijn er verschillende mogelijkheden om een kans te maken op de woningmarkt. Wil je kijken wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn? Maak dan een afspraak met Jorg, Pieter of Danny? Dat kan eenvoudig door te bellen naar 0412 783 008 of te mailen naar info@eenhypotheken.nl. Goed om te weten: we zijn iedere avond beschikbaar voor afspraken.