De jubelton wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Gelukkig zijn er voor ouders nog genoeg andere mogelijkheden om kinderen te helpen bij de aanschaf van een woning. De drie meest interessante mogelijkheden lees je hieronder in dit artikel.

1. Eenmalige schenking voor de eerste aankoop van een woning

Een van de meest voorkomende mogelijkheden is belastingvrij schenken. Ouders hebben in 2023 de mogelijkheid om 28.947 euro belastingvrij te schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een eerste woning waarin het kind gaat wonen. Maar daarbij houdt het niet op, ouders hebben namelijk ook de mogelijkheid om zelf een hypotheek te verstrekken.

2. Hypotheek verstrekken door ouders aan kind

Je staat er misschien niet bij stil, maar steeds meer ouders verstrekken zelf een hypotheek aan hun kind. Wanneer hier een marktconforme rente wordt afgesproken is hierbij ook de hypotheekrenteaftrek van kracht. Waar een bank wettelijk strenge eisen kent over de maximale lening van de hypotheek, gelden deze eisen niet wanneer ouders een lening verstrekken. Als ouders zijnde kun je dus hoger hypotheekbedrag aan je kind verstrekken. Dus dat is top!

3. Jaarlijks bedrag schenken

Als ouder mag je je kind 6.035 euro belastingvrij schenken. Hiermee is het mogelijk om een deel van de rente of (extra) aflossing te betalen.

Wat kan er nog meer?

Bij sommige banken is het nog steeds mogelijk dat ouders garant staan voor het kind, maar in de praktijk zien we dit steeds minder vaak gebeuren. Verder blijft er natuurlijk altijd nog de optie open om een bedrag te schenken en schenkingsbelasting te betalen. Tot 138.641 euro is dit 10% en boven dit bedrag is het 20%.

Wat betekent dit voor mij?

Elke situatie is anders. Wil je weten welke mogelijkheden jij hebt? Maak dan een afspraak met Jorg of Pieter. Dat kan eenvoudig door te bellen naar 0412 783 008 of te mailen naar info@eenhypotheken.nl. Goed om te weten: we zijn iedere avond beschikbaar voor afspraken. Weet dat er in ieder geval meer mogelijk is dan alleen de hypotheek bij de bank. En dat in deze tijd daar juist het verschil wordt gemaakt.