Waar gaat de hypotheekrente naartoe?

Een vraag die ons dagelijks gesteld wordt. Ook een goede vraag. Want de hypotheekrente heeft directe invloed op jouw maandelijkse lasten. Helaas kunnen ook wij niet in een glazen bol kijken. Wel kunnen we leren van de ontwikkelingen van afgelopen maanden.

Veranderingen huizenmarkt

Vergeleken met vorig jaar is de huizenmarkt niet meer zoals ze was. Huizen die voor een ‘vaste prijs’ worden aangeboden op Funda. Het aantal bezichtigingen dat afneemt. Huizen die in prijs worden verlaagd. Dat had je een half jaar geleden niet kunnen bedenken. De oorzaak? Dat is onder andere de gestegen hypotheekrente. Deze is in een jaar tijd maar liefst twee keer zo hoog geworden. Voor huizenkopers een reden om voor een kortere rentevast periode te kiezen.

Kortere rentevast periode

Dat is ook niet gek natuurlijk. Want hoe korter de rentevast periode, hoe minder rente je hoeft te betalen. Zeker nu de hypotheekrente zo hard gestegen is, geeft het renteverschil bij veel kopers de doorslag. Is een korte rentevast periode in deze tijd dan altijd het beste? Zeker niet. Er is namelijk niet één rentevast periode die in alle situaties het beste is.

Minder hypotheken overgesloten

Waar veel huizenbezitters hun hypotheek in het eerste kwartaal van dit jaar nog oversloten, werd dat in het tweede kwartaal een stuk minder gedaan. Voor veel niet-kopers is dit door de gestegen hypotheekrente niet meer aantrekkelijk.

Al met al is er door de gestegen hypotheekrente een hoop veranderd op de huizen- en hypotheekmarkt. We kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Wat zijn mijn mogelijkheden? Welke rentevast periode moet ik kiezen? En wat heeft dit voor gevolgen voor mijn maandlasten? Allemaal belangrijke vragen waar je zeker in deze tijd een duidelijk antwoord op wilt hebben. Wij helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op via info@eenhypotheken.nl of via het telefoonnummer 0412 783 008.