Hogere hypotheekrente, lagere huizenprijzen?

Daar kunnen we op dit moment (nog) niet van spreken. Al leek het begin dit jaar wel die kant op te gaan. Huizen leverden gemiddeld minder op dan in de laatste twee kwartalen van 2021. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder. En zien we weer andere dingen gebeuren.

Oververhitting op woningmarkt neemt af

Maar hoewel er meer huizen te koop staan, is van een afgekoelde markt nog lang geen sprake. Want de huizenprijzen? Die stegen het afgelopen kwartaal weer. En zelfs dan wordt er in veel gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Je moet iets natuurlijk. Want de keuze is nog steeds niet reuze. Maar wanneer is het dat wel?

Nog steeds weinig keuze

Voor een gezonde markt moeten er tussen de vijf en tien mogelijkheden zijn per koper. Nu zijn dat er slechts twee. Dat is toch wel even een verschil. En dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met de wensen van kopers. Waar staat het huis? Is het een appartement of een eengezinswoning? Ook dat speelt allemaal mee. Zo blijven er steeds minder opties over. Het tekort opvangen? Dat is niet een, twee, drie gebeurd.

Nieuwbouw te duur

Je zou zeggen dat we met het bouwen van nieuwe woningen een stap in de goede richting kunnen zetten. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want door de hoge kosten van grond en bouwmaterialen zijn nieuwbouwwoningen voor veel kopers te duur. En houdt het woningtekort aan.

Meer woningen gekocht

Althans, niet voor iedereen. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er 36.000 woningen verkocht. Dat is 24% meer dan in het eerste kwartaal. Goed nieuws!

Ben jij een van de gelukkigen of ben je nog op zoek naar een (ander) huis? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Wij helpen je met het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie.