De wereld van hypotheken en verzekeringen is altijd in beweging. Ook de afgelopen maanden zijn er weer ontwikkelingen geweest die in je voordeel of nadeel zouden kunnen werken. We praten je graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen. 

1. Toch een prijsplafond voor energie

Op het laatste moment heeft het kabinet besloten om vanaf 1 januari 2023 tóch een gedeeltelijk prijsplafond in te stellen voor energie. De exacte prijzen? Die zijn inmiddels bekend. Voor gas geldt een prijs van €1,50 per kuub tot een verbruik van max. 1.200 kuub en voor elektriciteit €0,40 per kwh met een max. verbruik van 2.900 kwh.

Vooruitlopend op de maatregel gaan sowieso alle huishoudens voor de maanden november en december een korting van €190,- per maand krijgen van hun energiemaatschappij. Hoe fijn is dat?!

2. Het gebruik van een ‘Weet wat je uitgeeft huishoudboekje’

Het ‘huishoudboekje’ lijkt misschien oudbollig, maar dat is het niet. Allesbehalve zelfs. Iedereen die verstandig om wil gaan met geld, zou er eentje moeten bijhouden. En nu alles duurder wordt al helemaal. Want door de flinke prijsstijgingen raken meer mensen in de financiële problemen. Ook huishoudens die voorheen nog goed konden rondkomen. Dat is ook niet gek natuurlijk.

Maar hoe zorg je dat het de spuigaten uit loopt? Met behulp van een huishoudboekje maak je een overzicht van al je inkomsten en betalingen. Wel zo handig. Want zo zie je precies waar je veel of onnodig geld aan uitgeeft. En kun je beslissen op welke categorieën je wilt besparen. Stel jezelf de vraag: ”Hoeveel wil ik uitgeven per categorie?”.

Om te voorkomen dat je de grens van een van je budgetten overschrijdt, kun je bij sommige huishoudboekjes een saldomelding aanzetten. Zo voorkom je dat je in het rood komt te staan. Nu overkomt 1 op de 3 Nederlanders dit weleens. Terwijl het erg duur is. Je betaalt vaak 9% rente over je negatieve saldo. Zonde van het geld natuurlijk!

3. Noodzaak voor verduurzaming nog groter

En dat heeft allemaal te maken met de energiekosten die in zeer korte tijd enorm gestegen zijn. Of de kosten voor langere tijd hoog blijven of binnen afzienbare tijd weer teruggaan naar het oude niveau? Dat kan helaas niemand voorspellen. Dus waarom zou je niet nu al starten met het energiezuinig maken van je woning?

Precies om deze reden worden zowel huurders al eigenaren van woningen steeds meer geholpen om dit proces te versnellen. Zo heeft ook een aantal (grotere) werkgevers besloten hun werknemers geld te lenen dat gebruikt kan worden voor het energiezuinig maken van hun woning. Mooi om te zien!

Want het verduurzamen van een woning is niet alleen verstandig wegens kostenbesparing. Ook wordt het verblijf in de woning aangenamer, heeft het een positieve invloed op het milieu én zal het in veel gevallen gunstig zijn voor de waarde van een woning.

4. Meeverhuizen van oude hypotheekrente populair

Stel. Je verkoopt je huis en gaat een nieuw huis kopen. De bestaande hypotheeklening moet worden afgelost en voor de financiering van de nieuwe woning heb je een nieuw hypothecair krediet nodig. Kun je de oude hypotheekrente dan meeverhuizen? Jazeker! Mits de lening weer bij dezelfde bank wordt afgesloten. De gunstige rente geldt dan maximaal voor het bedrag van de lening van je oude hypotheek. Wil je voor je nieuwe woning een hogere lening afsluiten? Dan ga je voor het bedrag dat je extra leent de actuele rente betalen. Wel zo eerlijk.

5. NHG grens stijgt naar €405.000 in 2023

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar €405.000. In 2022 is de grens nog €355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Het biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. Daarbij geven geldverstrekkers een lagere hypotheekrente, wat weer voordeliger is in de maandlasten.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zoals je weet helpen we je graag de situatie te verhelderen zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Contact opnemen kan via info@eenhypotheken.nl of via het telefoonnummer 0412 783 008 (Oss) of 0413 222 401 (Heeswijk-Dinther).