Steeds meer mensen kiezen ervoor om vrijwillig extra af te lossen op hun hypotheek. Waarom doen zij dat? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? De AFM heeft hier onderzoek naar gedaan en dit zijn de belangrijkste conclusies.

Waarom lossen mensen eerder af?

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat 38% van de hypotheekbezitters extra op hun hypotheek aflost. De belangrijkste redenen zijn het verlagen van maandlasten (70%) en de lage rente op hun spaarrekening (34%). Hoe zit dat dan met die maandlasten?

Het effect op je maandlasten

Stel je hebt een hypotheek van €350.000 met een rente van 3,25% voor 20 jaar. Je betaalt dan maandelijks €1.523. Als je vrijwillig €10.000 aflost, daalt je maandlast naar €1.480. Dat scheelt €43 per maand, wat over 20 jaar €10.320 bespaart. Let wel, je hypotheekrenteaftrek wordt iets lager.

De voor- en nadelen op een rijtje

Klinkt goed! Toch heeft vrijwillig aflossen ook nadelen. Je kunt het geld dat je hebt afgelost niet zomaar weer opnemen. Het is verstandig om alleen af te lossen als je voldoende reserves hebt. Naast lagere maandlasten kan het ook leiden tot een lagere hypotheekrente, afhankelijk van de afspraken met de bank. Zo kan de renteopslag ook worden verlaagd na een aflossing.

Advies nodig?

Overweeg je om extra af te lossen en ben je benieuwd of dat verstandig is om te doen? Neem dan contact met Jorg, Pieter of Danny? Dat kan eenvoudig door te bellen naar 0412 783 008 of te mailen naar info@eenhypotheken.nl. Wij zetten de voor- en nadelen graag voor je op een rijtje en helpen je graag om te bepalen of in jullie verstandig is of niet.