Een eigen huis bouwen is natuurlijk geweldig! Als het moment daar is, is het voor vele een droom die uit komt. Tegelijkertijd is het niet niks en komt er veel op je af. Wat zijn je financiële mogelijkheden? Waar moet je rekening mee houden? En waar moet je eigenlijk beginnen? Wat ons betreft met goed beeld van je financiële opties.

De wereld is constant in beweging

Het belangrijk om rekening te houden met een wereld die constant in beweging is. Zo hebben we de afgelopen jaren de hypotheekrente flink zien dalen, stijgen en is deze op het moment stabiel. Maar dat is niet alles, naast de hypotheekrente zijn je bouwkosten een belangrijke pijler.

Het zal je niet ontgaan zijn dat het leven de afgelopen jaren een stuk duurder is geworden. De bouwkosten van een huis zijn daar geen uitzondering op. Omdat deze prijzen fluctueren en een bouwproces maanden duurt, zie je dat bouwbedrijven hier geen vaste prijzen voor af geven. Het is belangrijk om met een scenario rekening te houden waarbij de bouwkosten hoger uitvallen en te weten op welke manier je dat op kunt vangen. En natuurlijk of de bank daar mee akkoord gaat.

Wat verwacht de bank van je

Vooraf is redelijk goed te voorzien welke informatie de bank van je wil hebben. Toch is het fijn om deze zaken vooraf te regelen. Het komt regelmatig voor dat dit wordt onderschat en dat kan veel stress met zich meebrengen. Bij nieuwbouw wil de bank bijvoorbeeld volgende van je weten:

  • Werkgeversverklaringen;
  • Omgevingsvergunning;
  • Gespecificeerde begroting van de nieuwbouw, door de aannemer opgesteld;
  • Specificatie van het meerwerk;
  • Overzicht bijkomende kosten;
  • Bewijs van voldoende eigen middelen.

Overleg zo vroeg mogelijk

Een huis bouwen moet een feestje zijn. Daarin wil je niet onverwachts voor verrassingen komen te staan. Keuzes die je maakt kunnen namelijk grote en op lange termijn impact hebben. Overleg daarom zo vroeg mogelijk met een financieel adviseur. Dan krijg je een duidelijk overzicht van je financiële mogelijkheden en opties. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, maar wat ons betreft is het vooral belangrijk om te weten welke keuzes je met gerust hart kunt maken en welke je beter kunt laten.

Afspraak maken

Wil je graag een afspraak maken met Jorg, Pieter of Danny? Dat kan eenvoudig door te bellen naar 0412 783 008 of te mailen naar info@eenhypotheken.nl. Goed om te weten: we zijn iedere avond beschikbaar voor afspraken.