Een nieuw jaar betekent ook nieuwe hypotheekregels. Zo ook dit jaar. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet met daarbij een korte toelichting. Heb je na het lezen toch nog vragen, geef ons een belletje. We helpen je graag op weg met de informatie die je nodig hebt en aansluit bij jouw situatie.

 1. Energieverbruik woning heeft invloed op maximale lening 

De invloed van de energierekening is steeds groter geworden, waardoor nu meer rekening wordt gehouden met het energieverbruik bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Vorig jaar is gebleken dat mensen met een energiezuinige woning eigenlijk de lasten van een hogere hypotheeksom kunnen dragen. Voor mensen met een energieonzuinige woning geldt juist het tegenovergestelde. Hierdoor kan er aanzienlijk verschil zijn in het bedrag dat je kunt lenen tussen een energiezuinige en een energieonzuinige woning. Laat je hierover dus vooraf goed over informeren.

 2. Geen overdrachtsbelasting voor starters

Goed nieuws voor starters. De overdrachtsbelastingvrijstelling voor starters is verhoogd naar 510.000 euro. Net als voorgaande jaren zitten er natuurlijk voorwaarden aan deze regeling verbonden. Denk hierbij aan:

  • Je gaat zelf voor langere tijd in de woning wonen
  • Je bent meerderjarig, maar jonger dan 35
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling

 3. Actuele i.p.v. oorspronkelijke schuld DUO telt in 2024 mee

Waar de banken in 2023 je oorspronkelijke studieschuld meenamen in de berekening van je maximale hypotheek, pakken ze dit in 2024 anders aan. Vanaf 2024 houden banken rekening met je actuele studieschuld. Daar kan natuurlijk een groot verschil tussen zitten. Als je aflost op je studieschuld wordt het bedrag dat je kunt lenen dus verhoogd.

 4. NHG-garantie gaat omhoog

Namelijk van 405.000 euro naar 435.000 euro. Het grote voordeel van een NHG-garantie is dat je beschermd bent als je je huis ooit gedwongen moet verkopen. Door die garantie geven geldverstrekkers vaak een korting op de hypotheekrente voor huizen die gekocht zijn met NHG. Dat kan ik de loop van jaren aardig aantikken. Al met al een goede ontwikkeling.

Ik wil hier meer over weten

Wil je weten welke impact de veranderingen op jouw situatie hebben? Maak dan een afspraak met Jorg of Pieter. Dat kan eenvoudig door te bellen naar 0412 783 008 of te mailen naar info@eenhypotheken.nl. Goed om te weten: we zijn iedere avond beschikbaar voor afspraken.